‘Proberen jeugd enthousiast te krijgen’

schaatsen.nl Door Marjon Labordus, 14-10-2013 12:42

De club van deze week is Donders Goed.

Een groep mannen uit het Brabantse ’s Gravenmoer gaat al sinds een jaar of acht elke week met elkaar inline-skaten. Tijdens die tochten wordt er ook heel wat gepraat en zo hadden ze het er op een bepaald moment over dat het aantal skatetoertochten in dat deel van Nederland wel erg terugliep. Jos Pomp, één van de acht: “Dat vonden we jammer en zo ontstond het idee om er dan zelf maar één te gaan organiseren.

Het was uiteindelijk mede-rijder Louis Biemans die de stoute schoenen aantrok en de nieuwe toertocht bij de (toen nog) skatebond aanmeldde voor 23 september 2007. Hij had op dat moment nog geen idee wat er allemaal bij de organisatie van zo’n tocht kwam kijken. Maar de mannen moesten er nu wel serieus mee aan de slag.

De tocht moest ook nog een naam krijgen en tijdens een van de eerste vergaderingen werd die gelinkt aan het gebied waar hij doorheen zou voeren: de 1e Midden-Brabant Plattelands Skeelertocht. “Een naam voor de groep was ook niet moeilijk. Dat werd Skeelergroep ’s Gravenmoer. Totdat hoofdsponsor Joost Donders uit Kaatsheuvel om de hoek kwam kijken. De kreet van zijn bedrijf (Donders Goed) is sindsdien aan de naam van de groep gekoppeld en dat klinkt toch veel leuker. Het is bovendien een naam die mensen onthouden.”

Vaste groep

De jaarlijkse toertocht is nog steeds waar alles bij de groep om draait, al blijven de mannen wekelijks skaten. “Elke dinsdagavond verzamelen we bij dezelfde boerderij. En de ene week rijden er meer mensen mee dan de andere. Want ook mensen van buiten de vaste groep zijn welkom, dus soms is de groep best groot. Inmiddels zijn we in de winter ook gaan schaatsen. Dat was een logisch vervolg. Ook omdat een aantal van ons in februari graag naar de Weissensee gaat om een lange tocht te rijden. Daar moet natuurlijk wel voor getraind worden. Verder draait alles om de toertocht, die dit jaar al voor de zevende keer verreden is.”

Er kwamen op 15 september zo’n 108 deelnemers op de tocht af. “Dat is een gemiddeld aantal. We hebben ooit wel eens tegen de 180 rijders gehad, maar ook wel eens 80. Het hangt vaak van het weer af. Toevallig hadden we deze zondag – na een aantal dagen met regen – prachtig weer. De start van de tocht is traditiegetrouw nog steeds bij dezelfde boerderij en werd dit keer verricht door wethouder Bas Evegaars. Er was een heus confettikanon om de deelnemers – die kunnen kiezen uit drie afstanden – feestelijk op weg te sturen.”

Jeugd

“Elke keer opnieuw proberen we vooral de jeugd enthousiast te krijgen voor de tocht en hen erbij te betrekken. Want we zien met lede ogen aan hoe het peloton vergrijst door de jaren heen. We hebben dus vooraf zo’n vijftig scholen in de regio aangeschreven. Desondanks was er weinig animo van jonge deelnemers. Misschien heeft de jeugd het tegenwoordig te druk met andere dingen of zijn de ouders niet bereid hun kinderen te halen en brengen. We weten niet zo goed waar de knoop zit, dat blijft gissen. Maar volgend jaar gaan we wéér proberen meer jeugd te krijgen.”

De datum voor de tocht voor volgend jaar ligt namelijk alweer vast: op 21 september 2014 wordt de achtste editie verreden. “Ook dan gaan we weer een mooie tocht aanbieden. Elk jaar lopen we uiteraard de route door en soms passen we die aan. Dat kan noodgedwongen zijn, omdat er wegen op de schop gaan, maar ook om het voor de deelnemers interessant te houden. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld de langste route omgedraaid. Dan ervaren de deelnemers het toch als een andere route. Velen komen namelijk jaarlijks terug, dus willen we het wel afwisselend maken.”

“Volgende maand hebben we alweer de eerste vergadering voor de 2014-tocht. Ook blijven we in gesprek met organisatoren van andere tochten; je kunt immers altijd van elkaar leren. Zo willen we met elkaar de toertochten in stand houden. Want dat is toch het mooie van deze sport: lekker met elkaar een mooie tocht rijden.”

Clubpaspoort

Naam club: Schaats- en Skeelergroep ‘Donders Goed’.
Gevestigd in
: ’s Gravenmoer (Noord Brabant).
Bestaat sinds
: mei 2007.
Aantal leden
: 9 (inclusief de penningmeester).
Jongste lid
: 52 jaar.
Oudste lid
: 69 jaar.
Bijzondere lid
: Louis Biemans, de oprichter en aanstichter van wat het nu allemaal is geworden.
Toppers in de gelederen
: Louis Biemans; hij ging op de fiets naar de Weissensee om geld in te zamelen voor zijn zus Lean dia na een val een dwarslaesie opliep en reed diezelfde week daar nog eens twee keer x de 200 km (Alternatieve Elfstedentocht). En Wim IJpelaar, die onlangs als solorijder 429 km reed voor KiKa.
Accommodatie
: we konden toen Louis nog boer was altijd gebruik maken van de boerderij als accommodatie om daar vandaan te vertrekken met de skeelertocht. Het is ook op de dinsdagavonden het vertrekpunt voor onze skeelertraining. Vandaag de dag mogen we nog steeds gebruik maken van deze unieke locatie waar nu broer Harry de scepter zwaait.
Website
: www.ssgdondersgoed.nl.
Emailadres
: info@ssgdoendersgoed.nl.
Twitter
: @ssgdondersgoed.
Facebook
: facebook.com/ssgdondersgoed.
Clubblad
: hebben we niet.
Verenigingsmotto
: de jeugd heeft de toekomst.
Feestelijkheden
: de Nieuwjaarsrecepties en jubilea (bij elke vijfde tocht).
We willen in de toekomst graag
: nog meer aanwas van jonge deelnemers bij onze tocht zien.
Wij zijn de leukste club, omdat
: we de gezelligste startlocatie in heel Nederland hebben.
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen
: blijf jezelf.