Weissensee 2014 ; weer n bijzondere; Regen , ijs , Sneeuw veel Sneeuw

Alternatieve Elfstedentocht Weissensee 2014 was een zeer speciale weer.
Lag er tot 24 december een prachtige ijsvloer , daarna gooide voorjaars-temperaturen en regen roet in het eten.
En tijdens de eerste week van het evenement moest de eerste tocht gecanceld worden, door het vele water dat er op het ijs stond .
Nobert Jank en zn mannen hebben er alles aan gedaan om het ijs te behouden , zo boorde hij bijna 2000 gaten in het ijs die als afvoerputje dienen.
Maar de voorspellingen voor ons die in de tweede week zouden gaan zagen er prima uit met goede vorst en zonnig overdag.
Dat bleek ook het geval te gaan worden en met prachtig zonnig weer schaatste we afgelopen zaterdag op het mooiste ijs wat ik sinds mijn Weissensee Carrière heb gezien.

In actie tijdens de 1ste 200km deze week

In actie tijdens de 1ste 200km deze week

Na een perfecte skidag in Nassfeld op zondag was het de eerste tocht voor mij op dinsdag die op het programma stond.
Weer om 7 uur gestart zoals altijd en hij ging als de brandweer over perfect ijs en goeie groepen.
Er starten zo’n 1300 deelnemers en op 12,5km zijn er dan veel groepen waar je bij kan aanpikken.
Ik reed van de ene naar de andere en schuwde ook het kopwerk niet wat resulteerde in een Pr wat ik verbrak sinds 13 jaar.
Want het eerste jaar dat ik er was in 2003 reed ik 8.40 min. maar ik betwijfel nog altijd of dat wel 200kms waren geweest want GPS gebruikte men toen nog niet maar de kilometer teller van een oud autootje waar de sneeuwschuiver op zat.

Het deed mij ook weer genoegen dat mn maat Wiljan de Rooij ook weer eens 100kms had volgemaakt na 3 jaren van blessureleed .

Tijd heeft me nooit gedreven maar ik vergelijk het wel met andere jaren al was het alleen maar om te constateren dat de aftakeling is in gezet . Het genieten van een tocht is de drijfveer en vrijdag zou ik nog n keer mogen.

Maar al snel na de tocht van Dinsdag werd bekent dat de tocht van Vrijdag naar donderdag was verschoven omdat er zeer extreem weer verwacht er met veel , zeer veel sneeuw.
*****************************************************************************************
2de tocht;
Dus donderdag mocht ik weer aan de bak nu dus met een dag rust er tussen en die rust heb ik genomen met relaxed 50kms te schaatsen s morgens en s’middags n paar uurtjes skiën op de piste bij de Weissensee .

Weer om half zes op en rustig aankleden en ontbijten na een bekende rusteloze nacht en om half 7 richting ijs .
Daar was het nog erg rustig en kwam ik ongewild aan het Lint te staan en iedereen vroeg of ik boze plannen had .
En dat was niet zo maar iedereen lachte sarcastisch en zei jaja dat zal wel.

bijna het lint in de mond !!!

bijna het lint in de mond !!!

Het had tijdens mijn ontbijt ook licht gesneeuwd en mensen die naar boven moesten rijden vanuit Greifenburg waren vast komen zitten door n bus die dwars stond en alles ophield toen hij zn sneeuwkettingen om moest doen.

Veel Skate4air deelnemers waren te laat voor de officiële start maar omdat de transponders de tijden registreert is dat geen ramp natuurlijk maar starten in her donker hoort er nu eenmaal bij vindt ik .

We werden weer weg geschoten klokslag 7 uur en al snel zat de eerste ronde erop , daarna begon het licht te sneeuwen en dat werd gedurende elke ronde meer.

Het is een schitterend plaatje en ik hou er van want ook dat hoort erbij en aan de start had ik al voorspeld dat het weleens een heroïsche tocht kon worden. Nobert Jank en zijn mensen deden er alles aan om een baan te behouden en dat lukte aardig .

Dit zijn de echte tochten

Dit zijn de echte tochten

Maar rond het middag uur ,ik denk dat er even gegeten door de ijsverzorgers werd begon het stevig te sneeuwen en was het ijs snel bedekt met een flinke laag sneeuw en dan word het kamikaze want de scheuren zijn dan niet meer te zien.

Nou had ik een helm mee genomen en dinsdag had ik al spijt dat ik hem niet op had gezet. Maar omdat er sneeuw voorspeld was besloot ik hem donderdag toch op te zetten .

foto Vincent Riemersma met de tekst ; Kiekkum Broezen door de sneeuw

foto Vincent Riemersma met de tekst ; Kiekkum Broesen door de sneeuw


Heel lang ging het goed maar in een ronde was het ijs niet meer te zien en viel ik 4 keer waarvan de laatste keer door 2 mannen die voor me vielen en ik probeerde hen te ontwijken maar kwam in een scheur en tolde rond en belande met mn achter hoofd op het ijs en als ik de helm niet op had gehad was dit fataal geweest .

Maar al snel verschenen de vegers weer op het traject en ronde na ronde werkte ik mn 200kms weer af en rond half 5 finishte ik weer en kon de 35ste 200km op mn conto bij schrijven.

35ste 200km in the pocket

35ste 200km in the pocket

In de tent hebben we een Weißbier erop gedronken en daarna met n heerlijke douche de vermoeidheid eraf gespoeld en ik vond het best goed gegaan zijn met maar een rustdag er tussen en dan rust tussen haakjes met s morgens schaatsen en s middags skiën.

Daarna volgde Sneeuw veel Sneeuw en nog meer Sneeuw maar daarover schrijf ik deze week n apart artikel.
Klik op de afbeelding voor de foto s

Weissensee 2014

EEn filumku op de maandagmorgen voor de 1ste tocht

Hier n Filumku over het insneeuwen wat wel apart is om ook eens mee te maken.

 

Interview met Omroep Brabant

4 Reacties

  1. Heee Wimke wie kan dat zeggen de 35ste gefelicitaart en dat GELE Mutsje staat je goed maar daar had IJSVOLGEL WIMKU op moeten staan

  2. leuk verhaal en film Willem gefeliciteerd top

  3. Was weer leuk om te lezen……..

  4. […] En toen we s morgens naar de start gingen sneeuwde het flink en dan weten we dat de schuren slecht te zien zijn . En alsof er de duvel mee speelde , op een gegeven moment als er al n flinke bult sneeuw was gevallen en Nobert Jank het even moeilijk bij kon houden met sneeuw ruimen zie ik voor me de jurywagen half op de baan staan aan de kant waar ik n redelijke strook had om nog wat te schaatsen, ging ik wat naar rechts en reed ik vast in n scheur en langs het wiel van de auto maakte ik een schitterend pirouette en ging hard onderuit en knalde met mn helm op het ijs. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: