Column ; Skeelertochten ten dode opgeschreven ??

Afgelopen zaterdag heb ik in Vlissingen weer genoten van de mooie toertocht over het mooie Walcheren.
Maar graag had ik ook naar Puttershoek gegaan en zeker ook naar Grambergen.
Stuk voor stuk skeelertochten die de moeite waard zijn omdat je weet dat de organistaties er alles aan doen een mooie sportdag te organiseren.

archief foto

archief foto

Maar ze waren alle 3 op de zelfde dag dus , keuzes maken.
Al jaren heb ik kritiek op de gedachten gang van de Skeelercommissie en ben tot drie keer toe naar de organisatorenvergadering geweest in Ede na het seizoen. Ik heb daar steeds mijn beklag gedaan over het op de zelfde dag organiseren van tochten. Als het zo was als bij fietstochten waar duizenden mensen aan de start verschijnen dan was er niets aan de hand .

De trend bij het skeeleren is toch al dalende dus moet men zuinig zijn op de mensen die nog wel komen maar ze geen keuze geven uit 3 of soms 4 tochten op een dag .

Maar de commissie doet er zich steeds mee vanaf dat de tochten zover van elkaar af zijn dat het elkaar niet bijt.
Nou Puttershoek en Vlissingen liggen zo n 100km uit elkaar volgens mij .

Nou waren er 30 deelnemers in Vlissingen en ook in Puttershoek 30 en 68 in Gramsbergen.
Met deze aantallen weet ik als mede organisator van de Plattelandstocht dat je al die moeite niet kan doen en dan hebben we het nog niet over de kosten.
In deze tijd dat de sponsoren het ook begrijpelijk laten afweten is het niet meer te doen.

In Vlissingen hoorde ik dat het bij SKA ook zo goed als gedaan is want het is niet leuk meer om al die trammelant op je nek te halen voor n handje vol deelnemers.

Ik heb zaterdag met de coördinator gesproken en die was het er ook over eens dat er wat aan gedaan moet worden.

Ik denk dat men naar een systeem moet om op tijd de tocht aan te melden , zijn er dan clubs op de zelfde datum geef een uitwijk datum of sla een jaar over en geef die club dan de voorkeursdatum.

En na een bepaalde datum zet dan geen tochten meer op de kalender.
Maar communiceer dit dan ook HEEL duidelijk naar alle organisaties .

Ik hoop dat deze column bijdraagt aan een oplossing want het gaat mij aan mn hart dat de toertocht kalender ten dode is opgeschreven.

***** We love To Skate *****

6 Reacties

 1. Dag Wim, je maakt hier een goed punt. De trend in het buitenland is ook meer en meer combinaties zoeken met hardlopers, steppers en combinaties van rennen en skeeleren. Door het zoeken van de combinatie worden meer deelnemers aangetrokken en wordt de organisatie beter benut.

  Ik hoop dat voor deze opties ook ruimte is in het toekomstige beleid.

  Ed van Harmelen

 2. Misschien moet eraan gedacht worden om op 3/4 plaatsen verspreid over het land in het jaar een lange toertocht te houden van 125 tot 150 km maar dan wel een peletons tocht zoals in Rudusheim
  Kijk maar even op http://www.rhine-on-skates.de/

 3. Er zijn ook veel liefhebbers van vrije tochten en ik zie dat ook deze steeds zeldzamer worden, lange tochten is alleen meer voor de die hard skeeleraars die dit soort afstanden vaker rijden is mijn idee. Jammer dat de trend om te skeeleren steeds meer afneemt, door meer tochten te verspreiden is de keuze om mee te doen groter en door een grotere assortiment afstanden aan te bieden kan dit ook weer nieuwe skeeleraars trekken denk ik aangezien mensen die pas beginnen geen 50 km gaan skeeleren.Wordt toch tijd dat de diverse organisaties meer gaan samen werken en de tochten wat op elkaar afstemmen zodat de deelnemers minder snel moeten kiezen maar door ze verspreid aan te bieden beide kunnen rijden.

  • Beste Ad
   wat betreft de vrije tochten zie je het verkeerd er komen juist MEER vrije tochten want dat is veel makkelijker organiseren dan pelotonstochten , je hebt minder vrijwilligers nodig en daar zit een van de problemen . De mensen hebben zoveel andere dingen te doen .
   Maar idd overleg tussen de organiserende clubs zou al veel oplossen.
   Niet TEGEN maar MET elkaar een mooie kalender maken en idd met veel verschillende afstanden en snelheden.

   Groet Wim

 4. […] schreef ik al een Column over het toerskeeleren dat op steeds minder deelnemers kan rekenen en een van de redenen mijn inziens […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: