Van Klap naar Peakschaats

Peak-fijne uitvinding.

Wanneer?
Op 23 januari 2004 werd een octrooi gepubliceerd van de broers Otto en David den Braver op een supersnelle schaats: de Peakskate. Is hiermee de opvolger van de klapschaats gevonden?

Wat?
De Peakskate is een nieuw soort schaats waarmee je nxf3g sneller kunt rijden. Een aantal jaren geleden betekende de introductie van de klapschaats veel voor de schaatssport. Sindsdien waren er geen ontwikkelingen met een soortgelijke impact. Toch wist Otto den Braver uit eigen ervaring dat er nog verbeteringen mogelijk waren. Het idee is relatief eenvoudig: bij conventionele schaatsen bezit het glij-ijzer een ronding om te kunnen sturen. Hoe vlakker deze ronding, hoe beter het ijzer glijdt. Maar: de schaats werd ook minder stuurbaar.

De Peakskate is zodanig ontworpen dat het ijzer vlak is, terwijl je er toch goed mee kunt sturen.Het ijzer is zo vast gemaakt dat het een klein beetje op en neer kan bewegen en zodoende ook de schaats bestuurbaar word.Men denkt niet dat het de zelfde revolutie zal ontketenen als de klapschaats die 1 seconde per ronde sneller gaat maar een halve seconde moet het toch wel opleveren.
Men houd het nog n beetje stil rond de Peakschaats om er met de Spelen van Sotsji mee naar buiten te komen .

Wie?
Otto den Braver was student werktuigbouwkunde aan de TU in Delft en zelf een verdienstelijk shorttracker. Hij schaatste voor Jong Oranje en het nationaal team. Samen met medestudente Chantal Boer richtte hij een shorttrackteam op, waarvoor zijn broer David de naam Peak Skate Team bedacht. Otto ontwikkelde de Peakskate toen hij noodgedwongen thuiszat met een blessure. Het idee was weliswaar eenvoudig, de uitvoering bleek een stuk lastiger. Hiervoor klopte den Braver aan bij de Dienst Elektronische en Mechanische Ontwikkeling (DEMO) van de TU Delft. Hier werd de schaats eerst handmatig, later machinegestuurd ontwikkeld. Ook ontwikkelde DEMO een wals om de schaats makkelijker bij te stellen.

Samenstelling/tekst: Dorien Leopold

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: